Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jef en Sus in de bloemetjes voor hun jarenlange inzet als vrijwillig chauffeur

Lille Mobitwin Centrale

Elk jaar nodigt het gemeentebestuur haar team van vrijwillige chauffeurs uit voor een gezellige babbel, een hapje en drankje. Dit jaar werd het een bijzonder moment. Vrijwilligers Jef Dockx en Sus Belmans namen dit jaar afscheid als chauffeur en werden door burgemeester Marleen Peeters en schepen van personen met een Beperking Chiel Danckers in de bloemetjes gezet.

De Mobitwin Centrale (vroeger gekend als de mindermobielencentrale) is er voor mensen met een laag inkomen en beperkte mobiliteit. Personen die geen eigen vervoer hebben en die niet in staat zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer, kunnen lid worden van de Mobitwin Centrale. Vrijwilligers zorgen ervoor dat deze personen op hun bestemming geraken.

Je kan beroep doen op de Mobitwin Centrale om een familielid te bezoeken, te gaan winkelen, de dokter te bezoeken, deel te nemen aan een activiteit van een vereniging of naar het ziekenhuis te gaan.

Burgemeester Marleen Peeters “Sus Belmans is al 10 jaar vrijwillig chauffeur. Jef Dockx is zelfs al 20 jaar vrijwilliger. We willen hen heel hard bedanken voor hun jarenlange inzet. Het zijn helden op wielen (lacht).”

Schepen Chiel Danckers : “Het engagement van onze inwoners Sus en Jef kan niet onderschat worden. 20 jaar geleden werd de centrale opgericht. Jef is er dus al van bij de oprichting van de centrale bij.”

Sus Belmans (74): “Ik reed zo’n drie keer per week voor de centrale. Het geeft me een goed gevoel om mensen te kunnen helpen. De dankbaarheid van de klanten gaf me veel voldoening. Iedereen heeft vroeg of laat hulp nodig en ik vind het fijn om die hulp te kunnen bieden. Ik vind het ook plezant om onder de mensen te zijn. Ik heb vroeger gewerkt als slager en als postbode, ook toen kwam ik veel onder de mensen. Dankzij mijn engagement als vrijwilliger is dat gebleven.”

Jef Dockx (80): “Ik was er vanaf het prille begin bij toen de mindermobielencentrale in Lille werd opgericht. Ik was op dat moment 60 jaar, zat bij de tandarts en zag een oproep voor chauffeurs. Ik besloot contact op te nemen met de gemeente en niet veel later zat ik achter het stuur. In het begin ging het over één ritje per week of per maand, maar op de duur had ik bijna elke dag passagiers te vervoeren. Het was ook snel duidelijk dat het echt iets voor mij was.

Als voormalig vertegenwoordiger was ik vaak onderweg, dus autorijden lag me wel. Bovendien geniet ik van het persoonlijke contact met mensen. Ik herinner me een periode waarin ik een vrouw dagelijks naar het ziekenhuis bracht voor haar kankerbehandeling. Nadien kwam ze vertellen dat ze genezen was en had ze een grote cadeaumand voor mij bij. Dat was een heel fijn moment. Het bevestigde voor mij dat mijn inzet écht het verschil maakt voor deze mensen.”

Zin gekregen om zelf chauffeur te worden? Neem contact met op met de gemeente via vrijwilligerswerk@lille.be of 014 75 14 11.

Lille Mobitwin Centrale

Deel dit artikel